A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési szabályzatunk Elfogadom
Termékek Menü

Amigurumi mindentudó: alapanyagok, eszközök, minták

Az 1001fonal egy igazi amigurumi nagyhatalom: mindent megtalálsz nálunk, ami a bájos, horgolt állatfigurák elkészítéséhez szükséges: fonalakat, eszközöket, mintákat.

És hogy mit jelent az, hogy amigurumi?
Ami = kötött vagy horgolt
Nuigurumi = játékfigura
Amigurumi = bűbájos állatfigurák, kötve vagy horgolva (japánul)

Kezdődhet a móka!

1. Anyagok

Fonalak

Amigurumizni leggyakrabban mercerizált pamutfonallal szoktunk, a legtöbb figura ebből készül. Ezek a fonalak alkalmasak kisbabáknak készített játékokhoz is, mert nem szöszölnek. Boltunkban két féle 3 mm-es tűhöz való alap pamutfonal kapható, amelyek egymással is bátran variálhatóak.

Phil Coton 3

A Phil Coton 3 ragyogó színekben kapható, a paletta árnyalatai egymással is jól kombinálhatóak. A pamut alapanyagot aloe verával kezelik, amely antibakteriális hatású és bőrbarát. Mivel az aloe vera az alapanyag része, ezért nem mosódik ki a fonalból mosás során.

 • Összetétel: 100% pamut
 • Kiszerelés: 50g / 121m
 • Ajánlott tűméret amigurumihoz: 2,5 mm

Scheepjes Catona

A Scheepjes Catona fonal 100% pamut alapanyagának és 80 pompás színének köszönhetően egész évben társad lehet a kreatív tervek megvalósításában. Kisebb kiszerelésének (25 grammos gombolyagok, amelyekben kb. 62 méter fonal lakozik) köszönhetően amigurumifigurák gazdaságos alapanyaga lehet.

 • Összetétel: 100% pamut
 • Kiszerelés: 25g / 62,5m
 • Javasolt tűméret amigurumihoz: 2,5 mm

Egyéb amigurumizásra alkalmas fonalak

 

Amigurumizni igazából bármilyen fonalból lehet. Mi próbáltuk zsenília fonalból, extra vastag gyapjú tartalmú fonalból, kézzel festett merinói fonalból is. Azért vannak olyan fonalfajták, amik vastagságuk, színpalettájuk miatt inkább alkalmasak a célra.

Ugyanazt a mintát meghorgolhatjuk különböző vastagságú fonalakból, ekkor más méretű és más karakterű figurákat fogunk kapni.

(A mellékelt képen a békák az Animal Friends of Pica Pau c. könyvből származnak, és 4 különböző vastagságú fonalból készültek.)

 

 

 

 

Scheepjes Stone Washed

A Stone Washed fonalból készült figurák puhák és egy kicsit szöszösek lesznek, mintha finom bundájuk lenne. Két féle vastagságban kapható, ugyanaz a minta a vastagabb változatból jóval nagyobb lesz:

Scheepjes Stone Washed

 • Összetétel: 78% pamut, 22% akril
 • Kiszerelés: 50g / 130 m
 • Javasolt tűméret amigurumihoz: 3 mm

 

Scheepjes Stone Washed XL

 • Összetétel: 70% pamut, 30% akril
 • Kiszerelés: 50g / 75 méter
 • Javasolt tűméret amigurumihoz: 4,5 mm

 

Scheepjes Cahlista

A Cahlista egy aran vastagságú, nem-mercelizált, 100% pamut fonal. A fonalat a gyártás során kétszer is alávetik egy simító eljárásnak, ami eltávolítja a kósza rostokat, így a fonal különlegesen sima és puha felületű lesz, és egyáltalán nem szöszöl. Hasonlóan a Stone Washed XL-hez, a Cahlistából készült figurák is nagyobbak és nagyon jó puhák lesznek. Ebből babáknak is horgolhatunk, mert nyugodtan a szájukba is vehetik.

 • Összetétel: 100% pamut
 • Kiszerelés: 50g / 85m
 • Ajánlott tűméret amigurumihoz: 4,5 mm

 

Phil Cabotine

A Cabotine egy puha, lazán sodort pamut-akril keverék fonal, ezért a belőle készült állatok is puhák és tartósak lesznek. 

 • Összetétel: 55% akril - 45% pamut
 • Kiszerelés: 50 g = 124 méter
 • Javasolt tűméret amigurumihoz: 3 mm

 

 

Scheepjes Maxi Bonbon

A Scheepjes Maxi Bonbon csipke vastagságú fonal 100% pamut alapanyagának és rengeteg pompás színének köszönhetően sokféle kézimunka alapanyaga lehet. A Catona fonal kistestvére, vékonyabb mercerizált pamutfonal, horgolócérna. A kisebb kiszerelésnek köszönhetően kisebb amigurumifigurákat készíthetünk belőle.

 • Összetétel: 100% pamut
 • Kiszerelés: 25g / 140 m
 • Javasolt tűméret amigurumizáshoz: 1,25 mm

 

Tömőanyagok

A figurák kitöméséhez használhatunk poliészter vagy gyapjú tömőanyagot. A szintetikus tömőanyagok előnye, hogy moshatóak, formatartóak, könnyen kezelhetőek. Aki a természetes anyagokat részesíti előnyben, válassza a bundagyapjút.

Ipari vatta

Higiénikus, mosható tömőanyag. Jó formatartó, könnyen kezelhető, varráskor, hímzéskor nem jön ki a szálak között.

Anyaga 100% poliészter, természetes natúr színben.

100g-os és 200g-os kiszerelésben kapható.

 

 

Vlieseline tömőanyag

Extra minőségű, higiénikus, mosható tömőanyag Hollandiából.

Anyaga 100% hi-loft poliészter, természetes natúr színben.

Kiszerlés: 300g

 

 

 

 

 

Bunda gyapjú tömőanyag

Bundába kártolt gyapjú, amelyet babakészítéshez illetve amigurumi vagy más figurák tömőanyagként használhatunk. 

Anyaga 100% gyapjú, természetes natúr színben.

Két féle kiszerelésben kapható: 100g, 200g. 

 

2. Eszközök

Horgolótűk

Boltunkban alapvetően 2 fajta, amigurumizáshoz alkalmas horgolótűt forgalmazunk.

Clover Soft Touch 

A japán Clover cég Soft Touch horgolótűi ergonomikus kialakítása megkönnyíti a horgolást, kevésbé fárad a kéz. Hegyes, de tompított vége könnyen kezeli a fonalat. A hüvelykujj a szélesebb, és puha bevonattal ellátott nyélen támaszkodhat, így kevésbé fárad el a kéz. Az 1001fonal legkedveltebb horgolótűje, fantasztikus vele horgolni! 

 

 

 

 

Addi horgolótűk

A német Addi horgolótű fém hegyével pontosan lehet horgolni, nem szedi szét a szálakat. Markolata pedig recés, így könnyű szilárdan tartani. A méretenként különböző színű markolatok segítenek a tűk gyors megkülönböztetésében is. 

 

 

Biztonsági szem és orr

A biztonsági szemek és orrok előnye, hogy rögzítés után a szemek nem esnek ki, ezért kisbabáknak is nyugodtan adhatunk ezzel készült játékfigurákat. A szemeket és orrokat a meghorgolt fejbe kell beilleszteni és rögzíteni a kitömés előtt. 

Fekete biztonsági szem

Fekete szemek 5 mm-től 15 mm-ig kaphatók nálunk.

Mindenfajta figurához használható: állatok, ember-szerű figurák stb.

 

 

Barna biztonsági szem

A barna biztosnági szemek 7,5 mm-től 15 mm-ig kaphatók.

Elsősorban állatokhoz szoktuk őket használni, kutya, maci szemének ideális.

 

 

Színes biztonsági szemek

Több féle méret és fajta kapható a színes szemekből.

A cica szem például jó lehet kigyónak, dinónak is. 

 

 

Biztonsági orr

 

Biztonsági orraink 12 mm-esek. Van háromszög (cica) és kétlyukú (kutya-maci) orr. Ezen kívül gömb alakú orr kapható még.

 

 

Izületek

A műanyag izület segítségével könnyedén rögzíthetjük a figurák kezét, lábát, fejét. Az így rögzített végtagok forgathatók is lesznek.

A legkisebb, 20 mm-es 15-20 cm-es figurákban használható.

 

Egyéb eszközök

Szemjelölő

 

A szemjelölőket a megfelelő szembe helyezve megjelölhetjük, hogy hol kezdődik a minta, hol fogyasztani, szaporítani vagy csak egyszerűen megkönnyíthetjük a szemek számolását ha bizonyos időközönként beteszünk egy jelölőt a soron. Több fajta szemjelölőt is találsz nálunk.

 

 

 

Összevarró tű

A fonalvarrótű segítségünkre lesz a fonalvégek, kilógó szálak eldolgozásánál, és a több darabból álló munkák összevarrásánál. Hegyük lekerekített, hogy ne kezdjék ki a legfinomabb fonalszálakat sem. A fonalvarrótűk különböző méretekben léteznek, válasszunk a fonalvastagság szerint megfelelő tűt. A hajlított végű tűkkel könnyebben tudunk a szemek között fel-le öltögetni.

A Clover Chibi összevarró tűi valamivel drágábbak, de ha sokat amigurumizunk érdemes beszerezni őket, mert a hajlított végekkel sokkal könnyebb a figurák összállítása.

 

 

3. Minták

Amigurumi állatsereglet


Amigurumi mintafüzet az 1001fonaltól, 6-féle állatka elkészítésének leírásával. A tanfolyamainkon is ezt a mintát tanulják meg a résztvevők.

Egy kaptafára készül a csinos kis állatsereglet, mégsem lesz köztük két egyforma. Mindez úgy lehetséges, hogy a figurák testét adó alapformán túl különféle füleket, orrokat, farkakat és öltözékeket horgolunk a számukra, amelytől mindegyikük igazi egyéniséggé válik. Különböző vastagságú fonalat és színeket használva a lehetőségek tárháza végtelen!

Az amigurumi figurák elkészítésével a horgolással éppen csak ismerkedők is megpróbálkozhatnak, hiszen a minták alapvető horgolásöltésekre és technikákra épülnek. 

Angol és magyar nyelvű könyvek

 

Kínálatunkban találsz több féle magyar és angol nyelvű amigurumi könyvet: szinte nincs olyan állat, aminek a mintája ne lenne megtalálható valamelyik könyvben. Van horgolt baba is, aminek a bájos kis holmijait is elkészítheted a leíráok alapján.

Ha nem beszélsz angolul, akkor sem kell megijedni az angol nyelvű mintáktól, mert ha megismerkedsz a rövidítésekkel könnyedén tudod követni az angol nyelvű leírásokat is - és sajnos sok nagyon cuki minta csak angolul érhető el. 

 

 

4. Amigurumi tanfolyam

Ha még nem tudsz horgolni, de szeretnél cuki amigurumi figurákat készíteni, javasoljuk, hogy előbb három alkalmas kezdő tanfolyamot végezd el.

Az amigurumi tanfolyamot középhaladó színttől ajánjuk, tehát már a kezdő horgolás tanfolyam után rögtön bevallalható. Az amiguruminál gyakran használt fogásokat (mágikus gyűrű, horgolás spirál alakban, jelölés, színváltás stb.) tanulják meg a résztvevők, és az Amigurumi állatsereglet mintafüzet tetszőleges darabján gyakorolnak, úgy hogy az a két alkalom után otthon befejezhető.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír