A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési szabályzatunk

Vörös fonal - ami összeköti a női sorsokat

Vörös fonal - ami összeköti a női sorsokat

Érezted már kötés vagy horgolás közben, hogy az élet fonalát tartod a kezedben és azt “szövöd”? A fonal az emberiség egyik legősibb találmánya, mitológiai történetek és műalkotások fontos szereplője. Gyakorlati hasznán túl fontos szimbólum is: a sors, az összekötés, a kapcsolat megtestesítője lehet.

 

A vörös fonal pedig különösen erős jelentéssel bír: gondoljunk csak Chiharu Shiota nagy sikerű 2016-os Emlékeső című szentendrei installációjára, amelyben 20 ezer kulcsot akasztott piros fonalra, amelyek egy áthatolhatatlan szövetet alkotva utaltak az emberi viszonyok bonyolultságára.

Nemrégiben keltette fel a figyelmünket, hogy Vörös Fonal a neve egy női sorstársi csoportnak is, amelyben olyan nők találkoznak, akik a nehezített gyermekáldás problémáival küzdenek. A Vörös Fonal csoport egy támogató, segítő közösség, amelyben a résztvevők szakemberek vezetésével őszintén beszélhetnek helyzetükről, gondjaikról, örömeikről. A program az életrehívója, Varga Katalin, lombikos anyuka és mentálhigiénés szakember egy korábbi, sajátélményű gyakorlatából kapta a nevét.

A vörös fonal konkrétan meg is jelenik az összejöveteleken: jelképként végigkíséri a foglalkozásokat és néhány gyakorlatban segíti a résztvevőket. De legyen a csoporttagoknak meglepetés, hogy mi is történik pontosan a fonallal …

Nem véltetlen hát, hogy olyan sokunknak hobbija a fonalas kézimunka, a kötés, horgolás, szövés. Ezen tevékenységek egészségre gyakorolt pozitív hatásairól számtalan cikk szól, és láthatjuk azt is, hogy egész kultúránkat átfonja a fonal, mint szimbólum. Nem csak csodás alkotások kerülhetnek ki a kézimunkázók kezei közül, hanem a fonal segítheti, inspirálhatja életünk számos más területét.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír