A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési szabályzatunk

Balázs, könyörgök, horgolj! - avagy miért jó kötni, horgolni

“Ildikó vagyok, fonalfüggő. Kilenc órája tiszta... ja, már nem…” Hogy miért is jó kötni, horgolni? Az 1001fonal barátai facebook csoport tagjai a Nők Lapja újságírójának kérdésére megosztották, hogy mi mindent jelent számukra a kézimunkázás. Kikapcsolódás, feltöltődés egy hosszú nap után, segít ellazulni, de koncentrálni is. A kreativitás kifejeződése, aminek a végén egy konkrét alkotást tarthatunk a kezünkben, amit aztán büszkén viselhetünk, vagy nagy örömöt okozva elajándékozhatunk. Sokan a gyerekek mellett kezdenek el kötni, horgolni, mások a munkájukban használják. A kézimunka nagy segítség lehet betegség vagy gyász esetén is...

A kötés, horgolás tehát egy igazi superpower, hogy pontosan miért és hogyan, elolvashatod az alábbi “vallomásokból”.


Andrea

Én az informatikában dolgozom, a munkám nagy része nem megfogható és állandóan online vagyok. A horgolással létre tudok hozni létező, fizikai dolgokat, amiknek mások is örülnek, illetve maga a folyamat kicsit mindfulness jellegű számomra - kikapcsolódás, feltöltődés, fókusz.

Kriszti

Nekem a mindennapi megnyugvást, lecsendesedést adja a kötés-horgolás egy hosszú nap végén. Késő délután vagy este fogok hozzá, mikor már semmi más dolgom nincs. Félrevonulok a kedvenc fotelembe, magam köré teszek mindent, ami kellhet, háttérnek elindítok egy filmet, amit elég fél szemmel nézni vagy csak hallgatni és már kezdődhet is az alkotás. Ilyenkor nincs velem a külvilág, a napi stresszt, az esetleges gondokat hátrahagyom, csak a jelenben vagyok, csak az alkotó kikapcsolódás a fontos. Sokszor kell a mintát saját magamra szabnom, így a kreativitás több téren is megjelenik. Mire eljön a pihenés ideje, már kellően ellazult állapotban vagyok, könnyen jön szememre az álom.

Zita 

Alkotás, teremtés élménye. A kezeim között születik valami. Akkor is így van, ha egy megírt mintát lekövetek, de a tapasztalat egy idő után lehetővé teszi, hogy én is tervezzek, átalakítsak.
Ezen kívül önkifejezés, hiszen én válogatom össze a színeket, a mintát, sok mindent magamra szabok.
És ez egy superpower. Leírhatatlan érzés, mikor egy barátom arra panaszkodik télen, hogy elhagyta a sapkáját és fázik a füle, és 2 nap múlva viszek neki egyet.

Dóra 

Annyi jót fognak írni mások, én egy praktikumot írok, sokszor azért kötök, mert - szó szerint hehe - leköti a kezem és addig sem nassolok, vagy dohányzom, főleg társasági helyzetben, házibuli, kerti parti jól jön, különben megállás nélkül ennék (lásd még Bödőcs: Addig sem iszik :DDD )

Melinda

Én terhesen kezdtem (újra) horgolni. Először csak a rákészülés része volt, aztán amikor már megszületett a kisfiam, akkor a horgolás lett az énidő, a kiszakadás a mindennapi feladatokból, a kikapcsolódás.

Krisztina 

Teljesen kikapcsolja az agyam, ha olvasok, akkor sajnos nagyon el tudok kalandozni. A horgolásra viszont maximálisan tudok koncentrálni, szeretem a bonyolultabb mintákat, mert teljes fókuszra van szükség, vagy jöhet a bontás. Stresszhelyzetekben, gyászmunkában is nagy segítségemre van/volt.

Ágnes

Az alkotás öröme mellett kikapcsolódás, feltöltődés. A kreativitásom kiélése, egyedi darabokat hozok létre, értékteremtés, hagyományőrzés. Az ajándékozás öröme, tudom, hogy megbecsülik, akik kapják. Ezért nem is tudnám eladni, soha nem kötöttem-horgoltam pénzért. (De nem ítélem el azt, aki ebből él vagy kiegészíti a keresetét vele.)

Andi

Nekem a horgolás az, ami segít teljesen ellazulni, kikapcsolni - úgy is hívom, hogy terápiás horgolás. Gyógypedagógus vagyok, autizmussal élő, ADHD-s, értelmi sérült gyerekekkel foglalkozom. Nagyon sok fejlesztőjátékot készítettem már a közös munkánkhoz, nagyon szeretik őket.

Erzsébet

Nekem felnőtt ADHD-sként nagyon sokat ad a horgolás. Szó szerint lehorgonyozza a figyelmemet, közben lenyugszik a káosz, kiemelkedik a sok "egyformán fontos inger" közül az, ami valóban fontos. Nagyon érdekes élmény volt, hogy amikor a covid miatt be voltunk zárva, és egy nagyon stresszes időszak volt amúgy is munkaügyileg, a horgolás adta azt az érzést, hogy haladok valahová. Normális esetben ki szoktam magamból mozogni a felgyűlt energiákat, és ez olyan volt, mintha futnék, csak épp az ujjaimmal. És az a jó, hogy egy-egy elkészült darab a kézzel fogható bizonyíték, hogy sikerült a "megküzdés", és ez csodás visszajelzés, hogy megy ez.

Niki 

Ha a kovid alatt nem szőhettem volna, megbolondulok. Agyfrissítő: kéz-szem-agy koordinációja, képzelet használata tervezéskor, színlátás, térlátás, gondolkodás, döntések; hibák megtalálása és javítása -hülyén hangzik, de- valahol az etikai érzéket is szinten tartja (képes vagyok beismerni és ki tudom javítani). Szóval sokkal több, mint tárgyak készítése.

Kinga

Nekem az elme elcsendesedése. Beszélgetések közben is kötök/horgolok olykor, segíti a fókuszt. Egyébként pszichológusként csináltam már horgoló csoportot, és néha egyénibe is beviszem a technikát. 

Alexandra

Dolgozik a kéz pihen a szív... tartja a mondás!
Totális flow élmény! Egész nap emberek közt vagyok, nekem ez a megnyugvás, pihenés, csend a fejemben! Alkotás közben megszűnik a külvilág! Akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a horgolással, mikor az első gyerekemet vártam, takaró, kis kabát, aztán jöttek az amigurumik ..... fantasztikus érzés, hogy a két kezem munkájával takarhattam be, hogy azokat a kis figurákat ölelik, amiket nekik alkottam szívem minden szeretetével!
Sok mindenen átsegített!

Noémi 

Nálam ez a vonal az egyik legizgalmasabb: napközis foglalkozást tartottam, és ott tanultam meg egy hatodikos kislánytól horgolni. Előtte gyerekként a kötelező, technika órai kötés megvolt mint első kézimunka-találkozás, de nem hagyott mély nyomot. Azóta a horgolást én tanítom másoknak, és persze a kötés is magával ragadott. Különböző fonalas csoportok online közös kötései során nagyon sokat tanultam, és mindig segítőkre találtam. 

Edit

Súlyos betegségből gyógyulva kezdtem horgolni, aztán kötni, majd szőni. Jó érzés valamit alkotni. Lenyugszom, rendeződik a pulzusom, amíg fonalazok. Feldolgozom fejben a nap történéseit. Leköti a kezem, különben nem tudok nyugton ülni. Volt néhány tanítványom is az iskolában, akiknek engedtem, hogy kézimunkázzanak az óráim alatt, jobban tudtak figyelni, mint enélkül. Különben lebontották volna a termet. Legjobb mondatom ez volt: Balázs, könyörgök, horgolj!

Zsuzsi

Nekem nagyon sok emlék jön elő horgolás, kötés közben és nagyon szeretem a korábban készült kötéseket, horgolásokat kézbe venni, felidézi az életem azon szakaszát. Hosszú éveket kihagyva várandósan kezdtem újra horgolni és szerintem ez olyan ösztön az embernél, mint a póknál a hálószövés. Ősi mozdulatok vannak benne. Nagyon szeretem a különböző országok mintáit kötni, kipróbálni a mozdulataikat videókból. Megtapasztalni, mennyire sokféle a kultúránk.

János

Én a második karantén idejében kezdtem el a horgolást. Először labdákat, majd később jött az amigurumi és minden más. Eddig csak képről tudtam horgolni, de már igyekszem minták alapján dolgozni. Tanórán nagyon jó motiváló egy-egy horgolt valami. Teljesen 'leköt' a horgolás. Jaa... és bal kezes vagyok.

Jucus

Én a Nők Lapja miatt tanultam meg horgolni.Kb. 20 éve volt benne egy horgolt kistáska, ami nagyon megtetszett a kistestvéremnek, úgyhogy fogtam magam, elmentem a helyi rövidáruba és addig nem jöttem haza, míg az eladó néni meg nem tanította a kétráhajtásos pálcát, azóta már a baráti kör kisbabáinak kötöm a pihe-puha takarókat és az ölelnivaló amigurumikat.

Andrea

Nálam konkrétan függőség, néha annyira várom, hogy csak két sort horgolhassak vagy köthessek, mint amikor csorog a nyálunk egy finom csoki v. süti után. Ezt nem lehet elmagyarázni. Néha csak úgy nézegetem a gyönyörű fonalaimat, mert egyszerűen boldoggá tesz. Az, hogy megcsodálják a sálakat, karkötőket karácsonyfadíszeket, az egy másik történet, de azt az érzést, ami készítés közben eltölti az embert, azt valóban csak a meditációhoz lehet hasonlítani, nemhiába hívják is passzív meditációnak a kézimunkázást.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír