A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési szabályzatunk Elfogadom
Termékek Menü

Karral kötés az örökzöld sláger: nyakmelegítő karon kötve

Karral kötés az örökzöld sláger: nyakmelegítő karon kötve Te használtad már a két karodat kötőtűként? 25 perc alatt elkészítheted az idei tél legtrendibb kiegészítőjét és a fonalon kívül másra nincs is szükséged, mint a két karodra és egy ollóra! A Phildar videójából és leírásunkból megtanulhatod a technikát.

A karral kötéshez vastag fonalra van szükségünk. Ajánljuk a Phildar Phil Express fonalát, amelyből már egy gombolyagból elkészíthetjük a nyakmelegítőt. Használhatjuk a Lana Grossa Weekend fonalat is, két motringot összefogva nagyon puha, meleg nyakmelegítőt készíthetünk!

Amire szükségünk lesz: vastag fonal (pl. 1 gombolyag Phil Express), olló

Kezdhetjük a munkát! A videót francia partnerünk, a Phildar fonalgyár készítette, alábbiakban megtalálod a magyar nyelvű leírást. Fonalvastagságtól függően 1 vagy 2 szállal is készítheted a nyakmelegítőt.

1. Szemfelszedés:

Két szálat összefogva dolgozunk. A két gombolyagból (ha egy gombolyag fonalból dolgozunk, osszuk kétfelé a gombolyagot, vagy a gombolyag külső és belső végét fogjuk össze) jövő szálat fogjuk össze és körülbelül egy méter hosszú fonalvéget hagyva készítsünk egy csúszócsomót. A hurkot felhúzzuk a jobb csuklónkra. (Phildar Express fonalból egy szállal is dolgozhatunk!)

A bal kezünket a videóban látható módon bújtatjuk a fonalszálak közé, úgy, hogy a bal hüvelyk- és mutatóujjunkon vezetjük a szálakat. A jobb mutatóujjunkkal beöltünk a bal hüvelykujjon lévő hurokba, kilazítjuk a hurkot, majd jobb kézzel áthúzzuk a bal mutatóujjal feszített fonalszálakat, így jön létre az első szem, amelybe belebújtatjuk a jobb kezünket és a karunkra húzzuk a kezdő hurok mellé. Most két szem van a jobb karunkon. Ne húzzuk túl szorosra a szemeket, hogy később le tudjuk húzni a karunkról! 

6-10 szemet szedjünk fel ilyen módon a jobb karunkra, a nyakmelegítő kívánt szélességétől függően.

Ha Phil Express fonalból 7 szemet szedünk fel és dupla szállal kötjük, akkor egy gombolyagból pont kijön egy kétszer körbetekerhető körsál. A két szálat úgy lehet legkönnyebben egy gombolyagból húzni, ha megkeressük a külső és a belső végét is, és egyszerre húzzuk a kettőt.

2. Kötés:

Első sor: A jobb kezünkkel megfogjuk a gombolyagból jövő fonalszála(ka)t, a bal kezünkkel leemeljük a jobb karon lévő első szemet, miközben a jobb kezünkkel áthúzzuk rajta a fonalat. Az így keletkezett új hurkot a bal kezünkre helyezzük. Ezzel megkötöttük az első szemet. Ezt ismételjük minden szemmel amíg az összes átkerült a bal kezünkre. Kész az első sor!

Második sor: Kezdhetjük a második sort, ugyanúgy dolgozunk, mint az első sornál, csak a bal kézről kötjük át a jobb kézre a szemeket. A bal kezünkkel megfogjuk a gombolyagból jövő fonalszála(ka)t, a jobb kezünkkel leemeljük a bal karon lévő első szemet, miközben a bal kezünkkel áthúzzuk rajta a fonalat. Az így keletkezett új hurkot a jobb kezünkre helyezzük. Ezt ismételjük amíg az utolsó szem is átkerült a jobb karunkra.

A fenti lépéseket ismételve ide-oda kötünk a jobb és bal karon, amíg a sál eléri a kívánt hosszúságot. 

3. Leláncolás

Az utolsó sorban a szemeket le kell láncolnunk, ezzel fejezzük be a kötést. (Jobb karunkon vannak a szemek.) Kössük le a fentiek szerint az első két szemet. Most a bal karunkon az először lekötött szemet emeljük át a második szem felett. Így egy szemet leláncoltunk. Kössünk le egy újabb szemet a jobb karunkról, majd a bal karon emeljük át felette az előzőleg lekötött szemet. Ezt ismételjük amíg csak egy szem marad a bal karunkon. Most vágjuk el a fonalat, és a fonalvéget húzzuk át a maradék szemen, amelyet így levehetünk a karunkról. Húzzuk szorosra, de csak annyira, hogy ne húzzuk össze nagyon a sál végét.

Kész a sálunk! Tehetünk két végére rojtokat, vagy összevarrhatjuk nyakmelegítővé:

4. Nyakmelegítő összevarrása:

A kezdéskor hagyott fonalvéget használjuk a sál két végének összevarrásához. Illesszük össze a sál két végét és a fonalvéget ide-oda bújtatva a két oldal között varrjuk össze azokat. Végül a nyakmelegítő belsejében bújtassuk el, dolgozzuk el a fonalvégeket, vágjuk le a felesleget.

A lehetőségek végtelenek! Két szállal készítettük ezt a nyakmelegítőt, ami nem kétszer nyak köré tekerős, hanem inkább magas csősál:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír minta