A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési szabályzatunk

Fonalválasztó kisokos

Fonal kisokosunkkal segítséget szeretnénk adni a fonalak kiválasztásához. Sorra vesszük a fonalak tulajdonságait és a választás szempontjait.

A fonal vastagsága

Az elkészült alkotásunk szempontjából kulcsfontosságú a fonal vastagsága és a hozzá választott tű mérete. A fonalvastagság elég szubjektív kategória, ha a minta csak annyit közöl velünk “vastag” fonallal dolgozzunk, bajban leszünk, vajon mennyire vastag fonalra gondolhatott a tervező?

Sajnos a fonalgyártók sem mindig sietnek a segítségünkre, hiszen márkánként változó, hogy ki mit hív például “chunky” azaz “vastag” fonalnak, de még a “lace” is széles határokon belül értelmezett kifejezés. Léteznek az angol nyelverületen nagyjából szabványos elnevezések, pl. a “double knitting” fonalak általában a 4 – 4,5 mm-es tűvel köthető “közepesen” vastagok, azonban például ennek egységes magyar fordítása nem létezik, sőt legtöbbször félrefordítják a kifejezést (pl “duplaszálas” fonal…).

A fonalas szakma nemzetközi szervezetei megelégelték a káoszt és összefogtak, létrehoztak egy egységes rendszert, amelyben kategorizálták a fonalakat vastagság szerint. Az alábbi táblázatban az amerikai Craft Yarn Council által létrehozott fonal szabványok láthatóak. A fonalak vastagságát 0-6-ig számmal jelölik, egy kis gombolyagot ábrázoló szimbólumon.

Fonalvastagság
1001fonal webbolt kategória 1 - Extra vékony 2 - vékony 3 - Közepes 3 - Közepes 4 - vastag 5 - extra vastag 5 - extra vastag
Elterjedt megnevezések Csipke, Lace, Fingering 10-es horgolócérna Zoknifonal, Sock, Fingering, Baby Sport, Baby Középvastag, DK, Light Worsted Vastag, Worsted, Afghan, Aran Chunky, Craft, Rug Bulky, Roving
Kötéspróba sima kötéssel
10 cm-en*
33–40 szem* 27–32 szem 23–26 szem 21–24 szem 16–20 szem 12–15 szem 6–11 szem
Ajánlott kötőtű méret 1,5 – 2,5 mm* 2,5 – 3 mm 3 – 3,5 mm 3,5 – 4,5 mm 4,5 – 5,5 mm 5,5 – 8 mm 8 mm vagy nagyobb
Horgoláspróba 10 cm-en rövid pálcákkal 32–42 egyráhajtásos pálca* 21–32 szem 16–20 szem 12–17 szem 11–14 szem 8–11 szem 5–9 szem
Ajánlott horgolótű méret Csipkehorgolótű 1 – 1,75 mm* 2 – 3,5 mm 3,5 – 4,5 mm 4,5 – 5,5 mm 5,5 – 6,5 mm 6,5 – 9 mm 9 mm vagy nagyobb

* Csipkekötésnél és horgolásnál általában nagyobb tűvel dolgozunk a szellős minta létrehozásához, ezért mindig a mintában megadott tűméret és kötés/horgoláspróba a mérvadó!

Forrás: Craft Yarn Council of America www.YarnStandards.com

Hogyan helyettesíthetjük a mintában megadott fonalat egy másikkal?

A szabványok táblázata nem fonal-helyettesítési táblázat. Habár egy kategórián belül jó eséllyel helyettesíthetik egymást az egyes fonalak, ennek megállapításához elengedhetetlen a próbakötés elkészítése és ellenőrzése.

Próbakötés: a kötésminta (horgolásminta) elején a tervezők megadják, hogy a “gauge” azaz a  próbakötés szorossága mennyi. Ez azt jelenti, hogy egy 10 x 10 cm méretű négyzet amelyet a megadott mintával (általában sima kötéssel) és tűmérettel kötünk hány sor és hány szem méretű. Csak akkor lehetünk biztosak a mintának megfelelő eredmény elérésében ha a próbakötés a megadott méretűre sikerül, ehhez változtathatjuk a használt tű méretet vagy a használt fonal vastagságát.

A fonal "méretei": súlya és hossza

Míg a vastagság szubjektív kategória, a fonal két paramétere, a súlya és a hossza pontosan leírható, és mindig szerepel is a fonalcimkén. Nemzetközi szabvány, hogy a fonalak 50 vagy 100 g-os gombolyagokban illetve motringokban kaphatóak, ettől egyes gyártók, manufaktúrák, elsősorban a kisszériás kézzel font, vagy kézzel festett fonalak készítői térnek el. A fonal hosszát az adott kiszerelésre értve szintén megtaláljuk a cimkén.

Egyes minták csak a kívánt súlyt adják meg (pl. 20 dkg vastag gyapjúfonal), máskor csak a kívánt hossz szerepel (pl 800 m csipkefonal), ezzel az adattal többet tudunk kezdeni.

Ha a minta konkrét fonalat nevez meg, és megjelöli annak hosszát is (pl 180m/50g) abból már könnyen következtethetünk arra, melyik számunkra is elérhető fonalllal tudnánk helyettesíteni: olyat kell keresnünk ami a megadott hossz-súly arányhoz hasonló paraméterekkel rendelkezik. Kis eltéréseket korrigálhatunk a tűméret változtatásával, a próbakötésen kísérletezhetünk ezzel. Például ha a minta 100m/50g gyapjúfonalra íródott, de mi 130m/50g-os fonallal dolgozunk, válasszunk 0,5mm-el nagyobb tűt és azzal készítsünk próbakötést.

A fonal kiszerelése: gombolyag, motring

A fonalak kétféle kiszerelésben kaphatóak: gombolyagban (helyes kis gombócok), vagy motringban (a fonal fonatként van összetekerve).

Gombolyag: 

Motring:

A motringban kiszerelt fonalat használat előtt fel kell gombolyítani! Ehhez szükség van valamire vagy valakire ami vagy aki tartja a motringot és egyenletesen engedi róla a fonalat, és a két kezünkre vagy egy szerkezetre, amellyel gombolyítjuk a fonalat. Ehhez minden szükséges eszközt megtalálsz az 1001fonalnál:

Eszközök fonalgombolyításhoz

Tartalomhoz tartozó címkék: hír