A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési szabályzatunk Elfogadom
Termékek Menü

Mi az az amigurumi?

Egyre szélesebb körben terjed el a horgolás egy bizonyos ága, az amigurumizás. Ez az irányzat a fiatalokat is mind nagyobb számban hódítja meg, mivel rövid idő alatt hihetetlenül cuki dolgok készülhetnek ezzel a technikával. Ráadásul nem kifejezetten bonyolult, egy teljesen kezdő is hamar eljut odáig, hogy sikerélménye legyen, és végtelen lehetőségek állnak rendelkezésre. Na de mi is az az amigurumi, és miket készíthetünk így?

 

Állatok és bármi más

Az amigurumi kifejezés a japán nyelvből származik, és annyit jelent, hogy horgolt állatfigura. Szinte bármit meg lehet horgolni, kezdve egy kiskutyától, egy növényen át egy gombaházig, a lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt. Az interneten keresgélve komplett gyűjteményeket találhatunk ötletadónak, de sokszor pontos leírások is tartoznak a figurákhoz. 

A technika pedig egyszerű: legtöbb esetben csupán rövidpálcákat kell tudni horgolni, ami gyorsan elsajátítható. Az amigurumi egyik fontos szabálya, hogy spirálisan, azaz körbe-körbe horgolunk, így tudjuk térben elkészíteni a figuráinkat. Az alap megtanulása tehát nem túl bonyolult, a lényeg a részletekben rejlik: a felépítésen, a szemek, orrok elhelyezésén és kivitelezésén. A testrészeket külön-külön kell meghorgolni, kitömni, majd összevarrni. Az összeállításon múlik, hogyan sikerül végül egy figura, mennyire lesz megnyerő.

Az igazi kihívás: képről, vagy saját ötlet alapján horgolni

Kezdőként az amigurumi azért jelenthet gyors sikerélményt, mert ha megtanultunk rövidpálcákkal körbe-körbe haladni, valamint szaporítani és fogyasztani, egy jól leírt minta alapján bármilyen figurát el tudunk készíteni. A leírás követése nem nehéz, az igazi kihívás az, amikor egy kép alapján igyekszünk megalkotni valamit, esetleg egy saját ötletet próbálunk megvalósítani. Ehhez már kell némi gyakorlat, hogy tudjuk, hogyan érhetünk el bizonyos formákat, illetve néhány mintát is összekombinálhatunk, átalakíthatunk. A legnagyobb sikerélmény az, amikor egy ilyen ötletet sikerül megvalósítani!

Egy apró trükk a sikerhez

Annak érdekében, hogy a horgolásunk elég szoros legyen és a figura kitömésekor ne türemkedjen ki a tömőanyag a lyukakon, használjunk a fonalhoz ajánlott méretnél fél-egy mm-rel kisebb tűt. 

Az 1001fonal boltban mindent megkaphatsz, ami az amigurumizáshoz kell: alap pamutfonalat közel 200 színben, biztonsági szemet, tömőanyagot, horgolótűt, mintakönyveket, sőt egész szetteket is, amiben minden benne van.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír