1001fonal Blog

Meleg kötött kesztyű – ingyenes minta

Az alábbi kesztyű mintát a Ravelryn találtam egy rekordhidegségű februári estén, amikor elhatároztam, hogy kötök magamnak egy MELEG kesztyűt miután napközben majd’ lefagyott a kezem a vacak műszálas kesztyűmben. Íme a végeredmény, két este alatt elkészülhet (nekem 4 este volt, de ebből kettőn alig dolgoztam rajta). Jó kötést! Kati

Meleg kesztyű

Tervezte: Kris Percival
Lefordítva és közzétéve a szerző engedélyével. Köszönet érte!
Ravelry: http://www.ravelry.com/patterns/library/warmest-mittens

kesztyu

A kesztyűt körben kötjük vastag gyapjú fonalból, kezdők is megpróbálkozhatnak vele bátran. A minta alapján egy átlagos méretű női kesztyűt készíthetünk. Ha kisebbet szeretnél vagy nagyon lazán kötsz, használj 0,5 mm-el kisebb kötőtűket. Ha nagyobb méretet készítenél, nagyobb tűt vagy vastagabb fonalat válassz.
(Fordítói megjegyzés: Mivel a kesztyűt menet közben felpróbálhatjuk és tetszőleges hosszúságúra köthetjük, valamint a csuklórész rugalmas bordás kötéssel készül, a minta viszonylag nagy mérettartományt lefed.)

Alapanyagok, eszközök:

  • 4 db 3,5 mm-es zoknikötőtű
  • 4 db 3,75 mm-es zonikötőtű (fordító megjegyzése: az eredeti minta az amerikai kötőtű méretekre íródott, nyugodtan használhatunk az itthon elterjedtebb 4,0 mm-es méretet 3,75 helyett)
  • 1 db összevarró tű (tompa végű tű)
  • 1 db segédtű (helyettesíthetjük egy darab fonallal vagy másik kötőtűvel)
  • 2 db kötésjelölő
  • Fonal: 1 motring (10 dkg) vastag gyapjúfonal (ford. megj.: az eredeti mintában 162 m /100g vastagságú fonal szerepel, a képeken látható zöld kesztyű 64g fonalból készült)
    Az 1001fonal választékából a Malabrigo Rios-t, Worsted-et, vagy a Schoppel Wolle Reggae-t, illetve az Artesano Aran-t ajánljuk hozzá!

Elkészítés:
1. Egy 3,5 mm-es zoknikötőtűre szedj fel 36 szemet. Oszd el a szemeket 3 tűre, minden tűn 12 szem legyen. A negyedik tűvel kötünk.

2. Kösd össze a szemeket a körben kötéshez (vigyázz ne csavarodjon meg a munka) és köss 22 sort „2 sima szem, 2 fordított szem” bordamintával. Ez lesz a bordás csuklórész.

3. 23. sor: harisnyakötéssel dolgozz (mivel körben kötünk csak sima sorokat kötünk). Válts a nagyobb tűre úgy, hogy kötés közben sorban kicseréled a tűket a nagyobbik méretre. A kisebb tűket félreteheted.

4. Köss még egy sort simán (összesen 2 sort kötöttél a nagyobb tűvel). Most kezdünk szaporítani a hüvelykujjhoz.

5. Köss egy szemet simán, és helyezz el kötésjelölőt utána.Szaporíts egyet a következő szembe úgy, hogy a szembe elölről és hátulról is belekötsz. Köss 1 szemet simán, és helyezz el egy kötésjelölőt utána. Most 3 szem van a jelölők között. Szaporíts egyet, majd kösd végig simán a sort.

6. Köss 2 sort simán, a jelölőket átemelve (simán áthelyezzük kötés közben a bal tűről a jobb tűre).

7. Köss 1 szemet simán, emeld át a jelölőt, szaporíts egyet, köss 1 szemet simán, szaporíts egyet. Most 5 szem van a két kötésjelölő között. Kösd végig a sort, majd köss 2 sort simán.

8. Ismételd a 7. lépést, azaz szaporíts egyet az első jelölő után és egyet a második jelölő előtt amíg a két jelölő között 13 szem lesz. Eközben minden szaporító sor után 2 sort simán köss!

9. 1 szemet simán köss, majd vedd le a jelölőt és a 13 szemet tedd félre egy segédtűre. Ezekkel a szemekkel később dolgozol majd, amikor a kesztyű ujját készíted. Vedd le a második jelölőt is. Mostantól 35 szemmel 3 kötőtűn dolgozol.

kesztyu3
10. Köss 25 sort, vagy amíg a kesztyűd megfelelő méretű lesz.

11. Kezdj el fogyasztani a kesztyű végéhez: 4 sima szemet kötünk, majd két szemet simán összekötünk, ezt ismételjük a sor végéig. 4 sort köss ezzel a mintával.

12. Az utolsó két sorban még jobban szaporítunk: 3 sima szem után köss össze két szemet simán, ezt ismételd a sor végéig. 2 sort köss ezzel a mintával.

13. Vágd el a fonalat a kötéstől 30 cm-re, és egy összevarrótűvel húzd át a fonalat a maradék szemeken. Húzd szorosra, varrd el és dolgozd el a fonalvéget.

Ujja:

1. A félretett 13 szemet oszd el két zoknikötőtűre, az egyikre 7, a másikra 6 szem kerüljön.

2. Egy harmadik tűvel szedj fel 3 szemet a két kötőtű között, hogy egy háromszög jöjjön létre.

3. A harmadik tű jobb oldalán kezdve köss egy sort, hagyj egy 20 centis fonalvéget, amit majd később eldolgozol.

4. Köss simán 14 sort (vagy amíg a hüvelykujj megfelelő méretű).

5. Fogyasztunk az ujj végéhez: egy sima szemet kötünk, majd két szemet simán összekötünk, ezt ismételjük a sor végéig.

6. A következő sorban végig két szemet simán összekötünk.

7. 20 cm-es fonalvéget hagyva vágd el a fonalat és húzd át a maradék szemeken. Húzd szorosra és dolgozd el. Finoman húzd szorosra az ujj csatlakozásánál a fonalvéget és dolgozd el azt is.

A minta elejéről kezdve készítsd el a másik kézre való kesztyűt.

kesztyu2