A weboldalon cookie-kat használunk, annak érdekében, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési szabályzatunk Elfogadom
Termékek Menü

Az izlandi gyapjúról

Ha valahol, akkor Izlandon tudják, milyen a jó gyapjú... mi pedig elhoztuk Magyarországra.

Miért pont Izland? 

Izland vulkáni szigetország az Atlanti-óceán északi részén. Időjárási viszonyai, valamint domborzata kevés mezőgazdasági tevékenységre ad lehetőséget, azonban még ezen az első hallásra zord helyen is remekül eléldegél a helyi klímához meleg, kétféle gyapjútakarót kombináló bundával többszáz éves története során alkalmazkodott izlandi juh. És ha már a juh alkalmazkodott, az ember alkalmazta annak hasznát maga számára is: a remek tulajdonságokkal rendelkező izlandi gyapjúból erős, meleg, vízálló ruházatot és takarókat készítenek. A természet tisztelete nem csak a 100% természetes alapanyagban van jelen, hiszen a Lopi fonalak gyártása során kizárólag geotermikus és vízerőművek által termelt energiát használnak.

Az izlandi juh és az izlandi gyapjú

Amikor a viking telepesek i.sz. 874-ben először léptek Izland szigetére, két haszonállatot hoztak magukkal: az izlandi lovat és az izlandi juhot. Attól a pillanattól kezdve, hogy a telepesek birtokba vették Izland lankáit, folyamatos küzdelemben álltak az elemekkel. Haszonállataiknak köszönhetően azonban lakhatóvá tudták tenni ezt a zord környezetet is: a lovat munkára fogták, és közlekedési eszközként használták, a juhok pedig nem csak élelemmel látták el az izlandi embert, hanem az oly fontos meleg ruházatról is gondoskodtak. A juhok nélkül Izland földje nem népesülhetett volna be.

Fotó: Thomas Quine
Izlandi juhok. (fotó: Flickr, Thomas Quine)

Az izlandi juh gyapjúbundája két rétegből áll, amelyek kombinációjával egyedülállóan alkalmazkodott a helyi zord éghajlathoz. A külső réteg, amely hosszú, erős, és vízálló, az elsődleges védvonal az időjárás viszontagságaival szemben. A belső réteg puhább, finomabb, légies és remek hőszigetelő, így biztosítja a meleget. A két rétegből származó gyapjú összefésülésével jön létre a helyi specialitás: a lopi gyapjú, amelyből az izlandi jellegzetes pulóverek, a lopapeysák, valamint az általunk is forgalmazott Lopi fonalak készülnek. 

Izlandi fonalak és gyapjú az 1001fonalnál

Az izlandi gyapjúfeldolgozó, az Istex Lopi márkanév alatt forgalmazza a teljes mértékben helyi erőforrásokkal készülő gyapjútermékeit. A gyapjút a helyi farmerektől vásárolják, majd szín és minőség szerinti válogatás után a sziget északi részén, az óceánparton található Blönduós városkában tisztítják. A mosás kíméletesen történik, hogy a gyapjú megőrizhesse természetes állapotá: olyan meleg, könnyű és vízálló legyen, amilyennek a természet megalkotta. Végül a Reykjavik környéki Mosfellsbaer városban található feldolgozóüzemben készülnek belőle a szépséges fonalgombolyagok, amelyek a téli szezonban az 1001fonalnál is kaphatóan (nyáron csak speciális rendelésre, érdeklődni az info@1001fonal.hu email címen lehet).  

Kemba izlandi bundagyapjú 50g-os kiszerelésben kapható 26 színben. Nemezeléshez vagy fonáshoz ajánljuk. Beceneve "magical wool", azaz varázslatos gyapjú, mivel úgy nemezelődik, mintha varázslat történne.

Próbáld ki az izlandi varázsgyapjút!

SaveSave
Tartalomhoz tartozó címkék: hír